1. Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) - за този свещеномъченик пише известният наш писател Матей

...
1. Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) - за този свещеномъченик пише известният наш писател Матей
Коментари Харесай

Празник е: Честваме светец, посечен през 1515 г.

1. Св. свещеномъченик Терапонт Сердикийски (Софийски) - за този свещеномъченик написа известният наш публицист Матей Граматик, който бил съвременник на св. Николай Софийски и очевидец на неговия страдалчески героизъм през 1555 година, който написал с огромно умеене неговото житие.

Там той разказва ситуацията, в която живял св. Николай Софийски - както географска, по този начин и духовна. В описанието си на духовната конюнктура той дава къси сведения за софийските светци, сред които и за св. Терапонт Сердикийски (Софийски). Той написа по този начин:

" А когато слушаш за жителите на София, не мисли за тукашните, а за небесните жители, които в миналото са били наши съжители, а в този момент са съжители на ангелите. Прочее прилича да поменем двама или трима от тях... Свещеномъченик Терапонт, който бидейки гражданин на това място и презвитер на светата Божия черква в Сердика (София), живял с доста добродетели и на края, по време на гоненията срещу християните, бил арестуван под стража от беззаконниците поради Христовата вероизповед.

 

Подир доста мъчения, и обложен с тежки стоманени вериги, той бил изведен вън от града на един ден път и на това място му отсекли главата и по този начин получил мъченическа гибел за Христа. А приказват, че на мястото, където се проляла кръвта му, след време пораснал огромен дъб, който и до момента се вижда, и стават там разнообразни изцеления, когато с религия се пристъпва ".

 

Днес един пън от този дъб се пази като свещена светиня в старинната столична черква " Света Петка ", гдето се празнува паметта на свещеномъченика всяка година на 27 май.

 

2. Св. свещеномъченик Терапонт, свещеник Сардикийски - той обърнал в христовата религия доста езичници. Страдал от шефа на Сарда Ликийска.

В тъница, раздължен на четири сухи кола с лице нагоре, бил обичай така, че земята се обляла от кръв и след още други мъчения бил заклан като агне в 259 година при император Валериан. Коловете се раззеленили, пуснали клони и заболели получавали изцерения от листата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР